fredag den 31. juli 2009

Afrunding - turneringen

Sjovt nok har jeg ikke så store sager at skrive her, for alt i alt gik det jo forholdsvist problemfrit at have 317 skakspillere i fuld sving over 9 dage.

Selve skakdommeropgaven var som sidste år forholdsvist begrænset. Vi havde et par tilfælde hvor mobiltelefon-reglen kom i spil. Selv om det ikke er påkrævet længere, så plejer jeg alligevel at minde folk om at slukke mobiltelefonen, når runden sættes i gang. Det er så pokkers ærgerligt, hvis et parti skal afgøres på den måde.

Ellers var der nogle situationer hvor uret enten viste forkert eller helt gik ud, og så var der en enkelt gang, hvor jeg måtte forklare nogle unge nordmænd om "sluppet brik"-reglen. Ud over nogle spørgsmål om rundelægning og ratingregler, så var det vist sådan ca. det jeg brugte min turneringslederuddannelse til.

Selve organiseringen brugte jeg faktisk en del mere tid på. Dommerne bruger en del krudt på at indsamle resultater og notere dem ved hvert spillelokale, rundelægning, uddeling af rundekort og noteringslister, parring og uddeling af navneskilte osv. Alt dette lægges der måske ikke så meget mærke til, men det bliver alligevel til at man får gået et par kilometer om dagen. Næste gang må jeg huske at medbringe min skridttæller. :-)

Jeg nåede også at få raget et par særlige opgaver til mig (mig og min store mund! ;-) ). Jeg endte med at stå for opgaven med at lægge billeder på politikencup.dk. Et større arbejde end man umiddelbart lige tror. Desuden tog jeg et videokamera med for at filme lynturneringen. Det blev der nogle sjove videoer ud af. Se især finale 1, hvor brikkerne flyver rundt til sidst. Klik her for links til videoerne.

Jeg vil ikke kaste mig ud i at fortælle om de ting, der skal gøres bedre til næste år, for det er efterhånden nede på detaljeplan at der kan rettes noget. Man er dog velkommen til at give undertegnede eller de øvrige arrangører besked, hvis der er noget, som man synes kan gøres bedre. Selve spilleforholdene bliver der ikke pillet ved de næste to år, men måske engang i fremtiden bliver Politiken Cup igen spillet i et stort rum, som jeg ved at der nogen der savner.

Afrunding - FsS'erne

Lad os kort se på hvordan det gik frederikssunderne i årets Politiken Cup:

Thomas Johansson 6/10: Thomas gennemførte turneringen uden nederlag. Der er ikke mange, der kan prale af det - kun 3 af topspillerne forblev ubesejrede. Hans score på 2 sejre og 8 remiser dækker dog over at han havde svært ved at banke de lavere ratede, og så røg han ind i en del talentfulde juniorer undervejs. Remisen mod IM Mikkel Antonsen var dog et fint resultat, og trods de mange remiser blev der spillet aggressivt hele tiden. I skrivende stund kender jeg ikke det nye ratingtal.

Per Lund 4½/9: Lundini kunne slet ikke leve op til præstationen fra sidste år. De par gange hvor han var oppe mod højere ratet modstand fik han intet, og han måtte kæmpe hårdt mod de lavere ratede juniorer. To gange fik de ham endda ned, så han måtte af med 31 ratingpoints.

Daniel Andersen 5/10: Daniel startede rigtigt sløjt, men spillede sig op, og endte med et minimalt ratingtab. Han nåede blandt andet at spille remis mod to højere ratede i den sidste halvdel af turneringen.

Finn Larsen 4/9: Finn startede rigtigt stærkt med en gevinst og to remiser mod stærke spillere i runde 2, 3 og 5. Efter lidt nedtur og et enkelt afbud pga. sygdom, så sluttede han af med et par lette gevinster, og det blev til en fin fremgang på 27 ratingpoints.

Thomas Andersen 1/7: Thomas kæmpede hårdt, men fik desværre ikke lige reddet sig det ekstra halve point, der kunne gøre at han hentede rating. Chancerne var der ellers, men på den anden side så fik han også tilkæmpet sig et halvt point i 2. runde, efter at han ellers havde smidt en gevinststilling over styr.

Samlet set vel ikke noget at råbe hurra for. Finn stod for den bedste samlede præstation, mens de øvrige kun i glimt viste klassen. Herfra håbes på forbedring til næste år.

søndag den 26. juli 2009

Fødderne oppe!

Så er jeg hjemme igen. Der skal slappes af foran tv'et med fødderne oppe. Jeg vil komme med et afsluttende indlæg meget snart, men lige nu orker jeg det ikke.

Thomas J spillede i øvrigt remis igen.

Sidste etape

Så er vi i gang med 10. og sidste etape af årets Politiken Cup. Mange er allerede færdige med deres parti, og vi kan så småt gå i gang med oprydningen.

I topgruppen spilles der glimrende kampskak. Af 11 live-partier har de 9 fundet en vinder, og et enkelt blev remis efter 44. træk. Det sidste er stadig i gang.

Lundini valgte at udgå af sidste runde, da han skal til Jylland i eftermiddag. Daniel har spillet remis, mens Finn L har vundet.

lørdag den 25. juli 2009

Gruppettoen

Politiken Cup lakker mod enden, og det samme gør Tour de France. Begge steder er det de bedste udøvere, der løber med hovedparten af opmærksomheden, mens der ikke lægges så meget mærke til de sekundære placeringer.

I Tour de France har man et begreb, der hedder "gruppettoen". Det er typisk den langsomste del af deltagerne, som finder sammen i en større gruppe og de forsøger kun at gennemføre etapen, mens de bedste slås om sejren.
I Politiken Cup sidder den tungeste del af feltet på øverste sal, så den er efterhånden blevet omdøbt til "gruppettoen". Måske lidt hårdt sagt at kalde de 120 lavest placerede spillere for "tunge", og der sidder da også adskillige udmærkede skakspillere imellem. Udtykket har jeg i øvrigt fået af Ålsgårdes Michael Mæchel, der selv som oftest har plads på øverste sal, så der er nok mere tale om et anfald af selvironi, og det i øvrigt er ment som en spøg.

I dag vil jeg prøve at fortælle lidt om hvad der foregår på sådan en dag her i "gruppettoen".

Kl. 12.40: Det myldrer allerede med skakspillere, der forsøger at finde vej til deres plads. Jeg går rundt og åbner vinduer, så det ikke bliver alt for lummert i lokalerne. Jeg render ind i Martin Percivaldis far. Martin vandt uden kamp over Finn Larsen, der var blevet syg, og faderen er lidt utilfreds med at systemet går at sønnen nu skal møde en stærk modstander, fordi han fik et gratis point. Nå, men kan ikke gøre alle tilfreds, og forhåbentlig lærer Martin noget af møde alle de stærke spillere.

Kl. 12.58: Jeg ser Nicholas Nielsen og spørger om han er røget op til os på Plan 3. Helt så galt er det dog ikke, for han sad i glassalen i går, mens han er rykket op på Plan 2 i dag.
Aage og jeg går i gang med at starte runden. Vi tager 3 lokaler hver. Jeg minder spillerne om at morgendagens runde starter allerede kl. 10, hvilket vist overrasker en af svenskerne lidt.
Allerede da jeg kommer tilbage fra rundturen til lokalerne er det første resultat klar. To nordmænd gad åbenbart ikke spille i dag, og har taget remis efter 1 træk hver. Det er vores partiindtastere sikkert godt tilfredse med.

Kl. 13.15: Der er stadig to spillere, der ikke er mødt op endnu. En svensker er temmelig utilfreds med at skulle vente på en modstander, der måske slet ikke dukker op, men nu må vi bare håbe at de er på vej. Ellers er alt roligt - nærmest det mest rolige tidspunkt på hele dagen, for (næsten) alle sidder lige nu ved skakbrættet. Jeg runder Daniels parti, og han har som sædvanligt spillet lynhurtigt i åbningen, og har mere tid end da han startede.

Kl. 13.30: Jeg slår et smut forbi Dansk Skaksalg, men vælger dog indtil videre at beholde pengepungen i lommen. Så videre op til kommentatorrummet, hvor Per Andreasen holder hof. Der er desværre noget knas med en højtaler, som står tændt og siger knasende lyde, men med lidt hjælp fra personalet, så bliver den effektivt aflivet.
Finn L har hurtigt rullet en junior. "Jeg trampede rundt i hans stilling som en elefant i en glasbutik", siger Finn og bemærker at nogle af partierne med styrkeforskel måske ikke har så stor sportslig berettigelse.
Per Andreasen har fået kam til sit (kortklippede) hår i dag. Tidligere DSU-formand Søren Bech Hansen er til stede, og han virker i hopla med kommentarer til alt hvad Per siger. Han fester lidt over at Post(ny) og Per(sson) mødes. De to toppartier er hurtigt taget remis, men der er heldigvis stadig rigeligt at analysere på de andre partier.

Kl. 14.30: Der sker ikke så meget, så jeg hænger lidt mere ud i analyselokalet. Der kommer Lundini forbi. Han har taget en remis. Thomas A har fået hurtige klø, og Daniel sidder med et (formentlig) vundet tårnslutspil, så det kan være at frederikssunderne kommer hutigt hjem i dag. Jeg tager mig sammen og går tilbage til dommerlokalet, hvor der er resultater, der skal noteres. Partierne bliver afsluttet i en lind strøm nu. Jeg fornemmer at folk er ved at være trætte.

Kl. 15.00: Ude på gangen møder jeg Helsingørs Leo Nielsen, der er i vældigt humør. Han havde ellers tabt en officer og spillede på at fuske sig til en remis, da modstanderen Bent Rasmussen umotiveret satte damen i slag. Heldigvis tog Bent det også med godt humør.
Humøret er til gengæld lidt tvivlsomt hos partiindtasterne. De mangler en chessbase-CD for at de de kan komme i gang med indtastningen.

Kl. 15.45: En tur ned på stævnekontoret. Indtasterne er igen i godt humør. De har fået deres CD og kan komme i gang med arbejdet. De har endda scoret 5/5 indtil videre i dag, og rygtet siger at Jan Mose står til gevinst. Jeg kigger ind til den sidste indtaster Henrik Bruun i B33. Han sidder med dronningslutspil med merbonde, men som tingene er gået for ham i denne turnering, er det langt fra sikkert at han er i stand til at vinde det. Vi får se....

Kl. 16.20: Jeg kommer forbi Martin Noer, der sidder og analyserer partiet med modstanderen. Martin er vadet ind i en springergaffel i et lige slutspil. Det er slet ikke hans turnering i år. Daniel vinder tårnslutspillet problemfrit. Henrik Bruun vinder også, så nu har indtasterne 6/6.
En tur ind i analyselokalet, hvor regnekraften er god i dag. Der sidder folk som Lars Aaes Nielsen og Steffen Pedersen. Allan Stig Rasmussen er der også en kort overgang og så kommer Sune Berg Hansen ind af døren. Han bliver straks udspurgt om hvorfor han tog remis i en stilling, der i analyselokalet blev bedømt som god for ham. Han mener dog ikke at han havde nogen god fortsættelse, og fulgte op med "Han (Sargissian) er ikke så nem at vælte, selv om han ikke er ret høj." Jeg får også lige hilst på Helsinges formand Allan Rasmussen, som altid kigger forbi turneringer i lokalområdet.

Kl. 17.40: På vej op ad trappen til Plan 3 møder jeg Michael Tandrup fra BMS. Han siger at holdkammeraten Poul Munk var heldig at modstanderen overså en mat i to. Jeg går ind i B33 for at se partiet, men stillingen er forlængst blevet til en helt anden. Jeg kigger ud i gården, hvor folk sidder og nyder vejret (selv om det er lidt køligt). Russerne Malakhov og Dreev samt eks-russeren Tiviakov sidder ved samme bord. Selv om de er hårde konkurrenter om topplaceringerne, så er der alligevel et vist fællesskab mellem dem. Netop som jeg skriver disse linier, så begynder det pludselig at regne. Mon ikke d'herrer stormestre er trukket indenfor nu?

Kl. 18.00: Der er kun et par partier tilbage i gruppettoen, så jeg går ned i konferencesalen og afløser Anil, der går hen og får noget aftensmad inden han skal lægge runden. De to svenskere Berg og Hector kæmper i et spændende slutspil, mens deres klubformænd fra hhv. Helsinge og Nordkalotten ser til. Det blev Helsinge, der vandt håneretten efter det parti, og samtidigt kommer Aage ned til stævnekontoret med de sidste resultater fra Plan 3. Gruppettoen er i mål efter en lang og opslidende dag.

Thomas J spillede i øvrigt endnu en gang remis. Denne gang mod Fritz....... Anton Fritz, altså. "Mosen" vandt sit slutspil, og dermed kunne indtasterne fejre at de havde gjort rent bord, 7/7.

fredag den 24. juli 2009

Det sidste parti

Jeg fik lov til at følge det sidste parti i dagens 8. runde. Anil tager sig normalt af toppartierne, men han var optaget af forberedelser til aftenens lynturnering, som er i gang i skrivende stund.

Selve afslutningen på partiet Negi-Postny er skakmæssigt knap så interessant, da det er en stilling med dronning og bonde mod dronning, hvor sort skakker løs med dronningen, og hvid med sin merbonde forsøger at få kongen i sikkerhed. Negi har tidligere i partiet stået bedst, men nu ser det ud til at han må give en ærgerlig remis. Han kæmper dog videre, selv om det snart er 50 træk siden at der sidst er blevet flyttet en bonde eller slået en brik - dvs. at vi er tæt på at Postny kan kræve remis.

Tilskuerne er helt stille og man kan endda høre uret i salen tikke henne ved indgangen. Negi sidder helt fremme på stolen, der endda vipper let forover flere gange. Han læner sig langt ind over brættet når han er i trækket. Postny sidder mere roligt, men laver nogle grimasser, der ser ud som om at han har fået noget i øjet. Mellem hvert træk nipper han til vandet i sit glas, men det er sikkert ved at være lunkent. Han virker til at have styr på situationen.

Efter 47 træk med et hav af skakker ser Negi pludselig ud som om at han har chancen for at skubbe bonden fra b6 til b7, og dermed få 50 træk mere at gøre godt med:

Klokken er efterhånden blevet lidt over 7. Alle er godt møre og udsigten til 50 træk mere virker ikke tillokkende. Postny finder dog et træk, der knuser alle forhåbninger: Df2! Hvis hvid slår dronningen, så er der pat, og ellers er bonden på b6 bundet og må blive hvor den er. Efter et par træk mere kan Postny kræve remis ved 50-træks reglen, og 8. runde er dermed afsluttet.

For lige at afslutte frederikssunderne, så vandt Per, mens Daniel måtte ned. Finn L har meldt sig klar til i morgen igen.

Donnerwetter!

Mens kampen raser over skakbrætterne, så raser vejret udenfor. Regnen vælter ned, og det tordner. Som Claus Olsen tørt bemærkede, så er det et vejr, der passede fint til lynturneringen i aften.

Thomas A fik overraskende remis mod Kaj Refsgaard, der var meget venlig med at tilbyde en halv i en klar gevinststilling. Thomas J spillede endnu en gang remis, men Per og Daniel spiller endnu. Daniel er i slutspil - jeg tror han står en anelse i underkanten. Til gengæld er Lundinis parti noget rod, hvor alt kan ske.

Klar til 8. runde

Så er vi ved at være klar til 8. runde. Spillerne er så småt ved at indfinde sig her på LO-skolen. Desværre har Finn Larsen meldt afbud til dagens runde pga. sygdom, men han håber at være klar igen til 9. runde.

I dag har jeg byttet plads med Peter Olsen, så han tager øverste sal (Plan 3) sammen med Aage Olsen, mens jeg så skal hjælpe Anil Surender og Claus Olsen på Plan 1 og 2.

I aften er der lynturnering. Der er ca. 90 tilmeldte - heraf 2 stormestre - så der skal nok blive gang i den.

torsdag den 23. juli 2009

En halvsløj dag

Det har været en halvsløj dag for frederikssunderne.

Thomas J spillede remis imod en lavere ratet spiller.
Lundini er helt ude af form. I dag fik han bank af en junior.
Daniel var dagens positive indslag med remis mod Dara Akdag, der har et par hundrede ratingpoints mere end Daniel.
Finn L blev lynhurtigt overfaldet af sin svenske modstander, og i længden formåede han ikke at holde stand.
Thomas A tabte til en højere ratet modstander.

I toppen gik det også galt for et par af de lokale håb. Peter Heine måtte ned mod den unge inder Negi, og den førende Jonny Hector blev udspillet af Malakhov, der nu må være favorit til turneringssejren. Et par af forhåndsfavoritterne Dreev og sidste års vinder Tiviakov har allerede sat 1½ point til og er nok nødt til at vinde resten, for at nå helt i top.

Hørt i kommentatorrummet

Hørt i kommentatorrummet:

Per Andreasen om stillingen i partiet Boris Avruk - Rasmus Skytte efter åbningen: "Skytte har fået hvad han ville have......... Noget rod!"

Senere var Per i gang med analysere på en variant, hvor Negi tager to bønder fra Peter Heine. Mads Jacobsen konstaterer at det er godt at have et par bønder "i banken".
Per: "Penge i banken, det er altid godt."
Lars Nilsson (grinende på vej ud af lokalet): "Det kommer an på hvilken bank!".

onsdag den 22. juli 2009

Held og lykke, Lars!

En lang og hård dag er ved at være slut. Måske føles det bare hårdt, fordi man når at få gået en del mere rundt end man gør til hverdag.

Her til aften var der reception for den afgående KSU-formand Lars Henrik Bech Hansen. Han har jo overtaget formandsposten i DSU, og det går ikke med samme mand på de to vigtige poster.
Der mødte rigtigt mange skakvenner og kolleger op for at ønske ham held og lykke fremover, og det var helt forståelig at han virkede lidt rørt over at skulle forlade den post, som han nu har bestredet i 14 år. Herfra skal der også lyde et tillykke med "forfremmelsen", og vi er rigtigt mange, der håber, at med Lars ved roret kan vi formå at vende skuden for dansk skak.
Det er også glædeligt at Lars (og hans familie) stadig ønsker at være en del af Copenhagen Chess Festival/Politiken Cup, for med ham i spidsen for turneringen, har den vokset sig imponerende stor, og det vil den forhåbentlig fortsætte med at gøre.

Kort om Frederikssundernes resultater i 6. runde: Det blev til nederlag for Finn L, Thomas A og Lundini. Sidstnævnte fumlede i åbningen og stod hurtigt til tab. Daniel vandt til gengæld et langt parti, mens Thomas J vist var uheldig med "kun" at spille remis mod IM Mikkel Antonsen.

I toppen er den sympatiske svensker Jonny Hector nu alene i spidsen med 6/6, mens Peter Heine og Malakhov tog en hurtig indbyrdes halv.

Resultater inden sengetid

Vi tager lige de sidste FsS resultater inden det er tid at gå til køjs.

Thomas J formåede at vinde sit vilde parti. Jeg aner ikke om han stod godt hele vejen.

Lundini vandt som ventet sit slutspil.

Finn L fik tilkæmpet sig en remis. Han er tilsyneladende i gang med en god turnering.

tirsdag den 21. juli 2009

Resultater

Det blev en lang mandag, så der er først nu blevet tid til at berette om FsS'ernes resultater. Resten må vente til 5. runde er overstået.

Thomas J spillede som ventet remis i går. I dag sidder han med en meget uklar stilling, hvor begge har et par fribønder, der er på vej i mål. Alt kan ske, men min fornemmelse er at det er modstanderen, der står bedst.

Lundini knuste sin modstander i går. Nu er han så ved at banke junioren, som var så fræk at slå Daniel i går. Til gengæld tog Daniel så et helt point i dag.

Finn L måtte ned imod en bedre modstander i går. Jeg har ikke rigtigt overblik over hvordan det går ham i dag.

Thomas A var som nævnt en officer oppe i går, men fik smidt det hele væk. I slutspillet havde han et tårn i underskud, men med god fight og en fingerfejl fra modstanderen i den sidste dramatiske tidnød, så fik han trods alt en remis i hus. I dag måtte han dog hurtigt ned.

mandag den 20. juli 2009

Sabotage!!

Rygterne om sabotage svirrede i luften! Frederikssunds helte kørte samlet i Lundinis bil fra hjembyen til Helsingør. På vejen blev de dog ramt af en punktering, og måtte have vejhjælp. Det kostede over et kvarter på klokken og en lidt hektisk måde at komme i gang med runden på.
Er der nogen, der har lagt mærke til en mistænkelig nordmand med lommerne fulde af partisansøm, så hører vi gerne om det!

Kort om hvordan det går:
Sidst jeg kiggede på Thomas J's parti var han på vej ud i et lige slutspil mod en junior.

Lundini har spillet sin gambit mod Caro-Kann. Ganske vist er han en bonde nede, men med mægtigt spil for den.

Finn's stilling var materielt lige, men den så noget shaky ud.

Daniel tabte desværre hurtigt igen. En dårlig vane.

Thomas A har en merofficer og har fået strenge instrukser om ikke at tage remis.

Juhu, internet igen!

Juhu, så har vi internet på værelserne igen. Det har ellers været nede siden lørdag aften, så jeg har måtte finde andre steder på LO-skolen at sende indlæg til bloggen fra.

Vejret er igen rigtig trist. Det er begyndt at øse ned, netop som folk så småt er på vej ind på LO-skolen igen.

Nu nævner pressechef Løfberg minsandten også min blog på Politiken Cups hjemmeside, så jeg må hellere gøre gengæld. Jeg kan anbefale hans "rygtebørs", hvor der kan læses om sjove og pudsige episoder, som han får snuset op. Giv ham gerne et tip, hvis du synes at du har oplevet noget, der er værd at fortælle om i forbindelse med Politiken Cup.

Se Politiken Cups hjemmeside.

Efter en lang søndag....

Efter en lang og hård søndag, hvor der ikke blev tid til at skrive meget andet end resultater her på bloggen, så må det være på tide at tage revanche her mandag formiddag inden 4. runde starter kl. 13.

Gårsdagens store samtaleemne var det parti, som blev sidst færdigt. Der blev spilet i 6½ time, hvilket vel var en time længere end det næstlængste parti. Den højere ratede Daniel Kovachev forsøgte længe at vride en gevinst ud af Rasmus Agertoft Hansen i et ellers dødt remisslutspil. Til sidst kunne Rasmus dog kræve remis via 50-træks reglen, men hvis den forsvarende spiller ikke kender denne regel, og man i øvrigt bruger en betænkningstid med tidstillæg pr. træk, så kan sådan et parti i princippet fortsætte i det uendelige.

Partiet kan ses her.

I øvrigt godt at partiet ikke blev spillet i 2. runde, for så havde vi haft under en halv time til at lægge runden og stille op til den næste. Godt nok er det et hurtigt arbejdende arrangørteam, men faren for en forsinkelse af 3. runde havde været overhængende.

Indtil videre er vi sluppet for "episoder", hvor turneringslederne er blevet sat på prøve. Vi havde et enkelt tilfælde i 1. runde hvor en ung nordmand (og 4-5 tilskuere) mente at have registeret en lyd fra modstanderens jakke, og de mente at det var hans mobiltelefon, der summede. Modstanderen påstod dog at han ikke havde sin mobil med, og da vi som dommere ikke kan gå ind og visitere folk, så slap han for videre tiltale. Nordmanden og hans venner var ret oprørte, men han spillede videre og fik delvist sin hævn, da han holdt remis i et langt slutspil, til trods for at modstanderen var langt højere ratet.

I det store hele tror jeg at alle deltagerne er glade og tilfredse med måden turneringen afvikles på. Vi har i hvert fald ikke fået nogen (væsentlige) klager, så det må være et godt tegn. Om folk så kan finde ud af at flytte rundt med brikkerne på passende vis er jo så deres helt egen sag.

søndag den 19. juli 2009

Resultater - opdateret x 2

For Frederikssund var dages positive overraskelse at Finn L vandt over en højere ratet. Lundini kunne ikke gentage succesen fra sidste år, da han spillede galt i tidnøden. Thomas J kunne ikke vride mere end remis ud af et lige slutspil.

Thomas A spiller stadig. Modstanderen afslog remis i en materielt lige stilling.

Opdatering kl. 18.30:

Thomas A gik desværre i en springergaffel og tabte. Daniel fik spillet helt galt i åbningen, og partiet varede under en time.

Finn L og Lundini sidder lige ved siden af hinanden. Finn ser ud til at have et holdbart slutspil, mens Lundini klamrer sig til en merbonde mod en junior.

Ny opdatering 20.40:

Finn L spillede remis, og fortsætter således den gode start. Lundini måtte til gengæld ned. Ganske vist havde han en merbonde, men han blev åbenbart kørt over.
Thomas J vandt endelig, men jeg har ikke set partiet.

Der er stadig to partier i gang her på øverste sal. Hillerøds Peter Svendsen sidder der endnu med en uklar stilling.

Velkommen til alle de nye læsere

Da DSU's webredaktør har været så venlig at omtale denne blog, så må jeg hellere lige byde velkommen til alle dem, der får forvildet sig herind.

Fokus ligger primært på to emner:
1) Beretninger om hvordan det går mine klubkammerater fra Frederikssund. Desuden holder jeg lidt øje med hvordan det går nogle at mine mange skakbekendtskaber fra andre klubber.

2) Som dommer i Politiken Cup når man at opleve lidt af hvert, og jeg vil prøve at give nogle af disse oplevelser videre til læserne. Det kan både være konkrete regelspørgsmål eller måske bare pudsige eller sjove episoder.

Jeg håber at læserne finder bloggen interessant.

Frederikssundske resultater

Finn tabte som forventet i går.

Daniel vandt i 2. runde i dag, mens de øvrige frederikssundere stadig spiller. Lundini møder samme 2200+ svensker, som han hev en remis fra i 1. runde sidste år, så han lød optimistisk ved udsigten til at gøre det igen.

lørdag den 18. juli 2009

Resultater

Vi snupper lige resultaterne inden jeg smutter over og får en velfortjent bid aftensmad.

Thomas J måtte give remis, og han var vist heldig med at modstanderen ikke spillede videre i slutstillingen.

Per vandt en lang og sej kamp imod en junior. Han vandt en bonde, og arbejde støt og roligt slutspillet i land.

Daniel tabte til Jens Kristiansen. Daniel stod ellers godt (efter eget udsagn), men bukkede så en kvalitet væk.

Finn L...... hmmm, jeg aner faktisk ikke hvordan det gik, men mon ikke at jeg havde hørt om det, hvis han havde snøret sin højere ratede modstander.

Så... mad!

Dagens Per Andreasen citat

Ind imellem får man opsamlet nogle guldkorn fra kommentator Per Andreasen. Dagens citat må blive:

"Tiger (Hillarp Persson) spiller altid opstillinger med g6, d6 og a6. Det gør jeg også..... uden succes!"

Den første status

En hurtig status over frederikssunderne:

Daniel stod tilsyneladende solidt, men tabte alligevel hurtigt til Jens Kristiansen.

Thomas J kom for sent, men har nu gang i en vild kongegambit mod juniortalentet Martin Haubro.

Finn L's parti har jeg ikke set så meget af, men indtil videre ser det ok ud.

Lundini forsøger at udspille en junior stille og roligt.

Thomas A starter først i B-gruppen fra søndag kl. 13.

Frederikssunderne

Så må det være på tide at præsentere Frederikssunds hold til Politiken Cup. Vi starter fra toppen af:

Thomas Johansson
Rating: 2210
ELO: 2208
1. bræt for Frederikssunds 2. divisionshold
Seedet som nr. 65

Med lidt over 2200 i rating er Thomas pt. klubbens stærkeste spiller. Han er dog for alvor farlig i hurtigskak, hvor han ofte spiller lige op med både IM'ere og GM'ere. I Frederikssund Skakklubs jubilæumsturnering slog han bla. GM Stellan Brynell, IM Karsten Rasmussen og IM Erling Mortensen!! Måske skyldes det den lidt atypiske spillestil med nogle sjældne åbninger, som bestemt ikke er ufarlige.
Der er sikkert folk (danskere), der vil påstå at svenskere er uden humor. Disse folk har i så fald aldrig mødt Thomas. :-)

Erling Mortensen (2450) - Thomas Johansson (2206)

Afslutningen fra Viking Cup partiet. Erlings sidste træk 35.Kg2-f2 var en fejl. Thomas afgør partiet med 35.-Sf6! 36.De5 Dh4+ opg. Der er mat i et par træk.




Per Lund
Rating: 1960
ELO: 2047
Kendt som "Lundini" eller "Bødlen fra Bakkebyen"
Seedet som nr. 138

Den farlige Lundini hærgede i Politiken Cup sidste år, hvor han ganske vist endte på den beskedne score 4/10, men han mødte udelukkende højere ratede modstandere og vandt en del rating. Højdepunktet var sejren over en australsk FM'er, hvor Lundini på magisk vis kæmpefuskede sig ud af en tabt stilling og "psykede" modstanderen til at give op i en remisstilling. Det er ikke sjældent det sker at hans modstandere pludselig bryder sammen i ellers fordelagtige stillinger, fordi han finder det mest aktive modspil.
Målet for Lundini i år er at komme over 2000 i rating for første gang i karrieren.

Jesper Kristiansen (1961) - Per Lund (1936)

Et typisk Lundini-fusk fra holdkampen mod Rudersdal. Han er ved at blive spillet baglæns ud af brættet i tidnøden, men så byder en mulighed sig: 37.-Txg2+! 38.Kxg2 De2+ 39.Kg1 De3+ og der blev taget remis ved evig skak.



Daniel Andersen
Rating: 1841
ELO: 1963
Spiller omkring 100 ratiede skakpartier årligt.
Seedet som nr. 181

Den meget aktive Daniel har fået en noget mindre travl skaksommer end sædvanligt, da hverken Vesterhavsturneringen eller Baltic Sea Cup blev til noget i år (desværre). Det kunne måske gå hen at blive en fordel i årets Politiken Cup, at han er mere "skaksulten" end tidligere år. Daniels styrker ved skakbrættet er først og fremmest hans teorikendskab samt evnen til at spille godt og solidt mod højere ratede modstandere.

Daniel Andersen (1888) - Søren Preben Vagn Foghmoes (1413)

Stillingen er fra holdkampen mod Roskilde 2, hvor Frederikssund gjorde rent bord: 8-0!
Daniel har en merbonde, og afgør partiet med 31.Sd5! exd5 32.Lxd5+ Txd5 33.cxd5 Fribønderne er ustoppelige, og Daniel skulle da også kun bruge et par træk mere inden sejren var i hus.


Finn Larsen
Rating: 1681
ELO: 1799
Har for nylig meldt sig ind i Jægerspris Billard Club
Seedet som nr. 237

Finn er den klart mest rutinerede af Frederikssunderne. Han har været medlem af klubben siden 1964 - dog ikke uafbrudt, men det er da blevet til over 30 års skak på klubniveau. For Finn er det vigtigt at skak skal være sjovt, spillestilen søger ofte imod spændende og komplicerede stillinger fulde af tricks og fælder.

Flemming Stald (1790) - Finn Larsen (1655)

Finn var i hopla denne holdskakaften. Den ellers altid solide Flemming Stald blev skubbet ud over brætkanten med følgende afslutning: 39.-Txg2! 40.Txg2 Sxd3 opg. Mat kan ikke undgås uden store materialetab.




Thomas Andersen
Rating: 1000
ELO: -
Er FDF-spejder, når ikke lige at han spiller skak.
Seedet som nr. 8 i B-gruppen

Thomas var tæt på at tage ratingpoints med hjem fra sidst års B-gruppe, men det glippede til sidst. Forhåbentlig tager han revanche i år. Han har gennem den senere tid forbedret sig en del i midtspillet, men specielt i holdkampene har han tabt nogle ærgerlige points i tidnøden, fordi der manglede lidt i slutspillet.

Evald Eskildsen (1000) - Thomas andersen (1000)

Thomas formåede desværre at smide en god stilling væk i dette parti, men han kæmpede videre, og det belønnede sig pludselig, da der efter 47.Tb7xg7?? opstår denne forunderlige mat: 47.-Ld1 mat!

Det summer

LO-skolen begynder så småt at summe af forventningsfulde skakspillere. Man hilser på kendte ansigter, og forsøger på bedste vis at svare på spørgsmål fra nye folk.
Turneringslokalerne bliver låst af, så vi ikke risikerer at folk sletter indstillingen på urene ved at spille lynskak eller på anden måde flytter rundt på opstillingerne. Af taktiske årsager bliver runden først offentliggjort ved åbningsceremonien klokken 13. Det sikrer at så mange som muligt overværer åbningen.

Vejret er rigtig trist, altså rigtigt skakvejr. Forhåbentlig øger det spillelysten, når nu at det ikke er vejr til at være udendørs. 1. runde er traditionelt top imod bund, og toppen afgiver normalt ikke mere end i omegnen af 10-15 points ud af ca. 150 mulige. Nedslagtningerne varer de første 2-3 runder, hvorefter man får mere og mere jævnbyrdig modstand.

Held og lykke til deltagerne, og vi håber at alle får en god turnering.

En verdensstjerne kom forbi

Simultan mod Peter Heine på Hovedbanen. Normalt skulle vores simultanspiller være den stærkeste skakspiller til stede, men i dag blev han alligevel overgået.

Ingen ringere end den 18-årige superstormester Magnus Carlsen lagde vejen forbi, hvilket naturligt nok trak en del opmærksomhed.

Læs mere om simultanen på Politiken Cups hjemmeside.

Der var 3 frederikssundere, der stillede op mod Heine, men hverken Thomas Andersen, Stefano Sias eller jeg selv var i nærheden at få mere end lærerige klø ud af dagen.

fredag den 17. juli 2009

Dagen før dagen

Så fik jeg endelig tid til at skrive lidt igen her på bloggen, for det har været et par travle dage.

Det er dagen før dagen, hvor det hele går løs. Der er relativt stille på LO-skolen, men i morgen myldrer det med glade skakspillere, der ikke kan vente på at komme i gang med 9 dages spændende skak.

I går var "store arbejdsdag" for arrangørteamet. Der er blevet knoklet med at få opsat borde, stole, skakbrædder samt at få lagt duge på bordene, indstillet skakure, opsat sponsorbannere, tilsluttet livebrætter, osv. Vi kan også med tilfredshed konstatere at fordelingen af spillere i de enkelte lokaler nu er blevet noget bedre, hvilket skulle betyde at der er udmærket plads, uanset hvor man skal sidde. Det var ikke altid tilfældet sidste år.

Pilsneren til aftenmødet var bestemt velfortjent, for der er ikke mange opgaver tilbage til i dag. I stedet kan fokus rettes mod Københavns Hovedbanegård, hvor Peter Heine Nielsen spiller simultan imod 20 spillere. I skrivende stund er der stadig ledige pladser, men alle er i øvrigt velkomne til at kigge forbi.

mandag den 13. juli 2009

Uden for kategori

Inden vi slutter præsentationerne af med Frederikssunds spillere, så tager vi lige nogle af dem, som jeg synes skal nævnes, men som jeg ikke rigtigt kunne passe ind i en kategori. I disse Tour de France-tider, må der være tale om "Uden for kategori":

Thomas Struch, Gladsaxe (2062/2154)
Gladsaxe Skakforenings stærkeste spiller gennem de sidste 4-5 år. Thomas' første turnering var netop Politiken Cup, hvor han med solidt spil tog pippet fra langt højere ratede modstandere.
Desværre for Gladsaxe har Thomas tænkt sig at skifte til Herlev, hvor han får plads på 1. brættet i Mesterrækken.

Jørgen Hvenekilde, Enkeltmedlem (2148/2179)
Hvenekilde er still going strong, og han er stor fortaler for seniorskak, som da også har fået et løft i de senere år. Han har mistet lidt spillestyrke, men klarede sig da helt hæderligt ved Frederikssund Skakklubs jubilæumsturnering.

Arne Bjørn Jørgensen, Rudersdal (1886/1931)
Rudersdals k-skak stormester, der dog har skruet lidt ned for k-skakken i de seneste par år. Arne er en af mine gode skakvenner, som jeg blandt andet har været til skak-DM sammen med. Jeg har dog aldrig haft fornøjelsen af at spille et parti skak imod ham.

Jeg skal også have præsenteret frederikssunderne, men de før et særligt indlæg kort før vi går i gang. Yderligere præsentationer vente til under turneringen, når folk på en eller anden måde gør sig bemærket.

fredag den 10. juli 2009

Formændene

Den næste præsentation omhandler nogle af de klubformænd, som deltager i Politiken Cup.

Svend Erik Førby Sørensen, Ålsgårde (1888/-)
Førby har været formand for Ålsgårde Skakklub siden 1980, og intet var mere naturligt end at han fik tildelt DSUs hæderstegn for 8. Hovedkreds i 2005 efter 25 år på formandsposten. Ålsgårde har i øvrigt draget fin nytte af at Politiken Cup spilles i lokalområdet, og hele 8 spillere fra klubben er tilmeldt i år. Det gør klubben til den næstbedst repræsenterede efter BMS.

Sigfred Haubro (2092/2120)
Apropos BMS, så er deres formand også tilmeldt årets Politiken Cup. BMS har ikke mindst gjort sig bemærket med et stort juniorarbejde, og de har en håndfuld af deres talenter med i årets turnering. Desuden er klubben meget aktiv som turneringsarrangør.
Sigfreds søn Martin er også blandt deltagerne. Han spillede en overraskende remis i 1. runde sidste år efter dette underholdende parti, der blev afsluttet med et dronningoffer.

Martin Stampe Noer, Nordkalotten (1832/2006)
Endnu en (fortjent) modtager af hæderstegnet. Martin har både arbejdet på regionalt plan som hovedkredsformand, og på klubplan som formand for Nordkalotten, der i hans tid har arbejdet sig op i landets bedste række. Han er desuden kendt som skakskribent i Frederiksborg Amts Avis, hvor den lokale skak får omtale hver fredag.

Bjarne Eiholt, K41 (1600/1669)
En meget aktiv formand i en meget aktiv klub. K41 er en af de skakklubber, hvor man fornemmer at der hele tiden "sker noget". Det gælder både elite- og breddeturneringer samt reklamefremstød udadtil. Bjarne er nærmest fast inventar i en række turneringer, og Viking Cup i Frederikssund vil ikke være helt den samme, hvis Bjarne ikke deltager. :-)

torsdag den 9. juli 2009

Simultan mod Peter Heine Nielsen

Så er chancen der for at dyste mod Danmarks stærkeste skakspiller Peter Heine Nielsen, der netop er kommet op i top 50 i verden.
I forbindelse med Politiken Cup / Copenhagen Chess Festival arrangeres der 3 simultaner, hvor "almindelige" skakspillere får muligheden for at prøve kræfter mod stærke stormestre.

De 3 simultaner:
GM Peter Heine Nielsen Fredag d. 17. juli kl. 15 på Københavns Hovedbanegård
GM Yuri Kuzubov Mandag d. 20. juli kl. 19 på LO-skolen i Helsingør
GM Parimajan Negi Tirsdag d. 21. juli kl. 19 på LO-skolen i Helsingør

Deltagelse er gratis. Tilmelding sker efter "Først til mølle"-princippet på Politiken Cups hjemmeside.
Bemærk at der kun er et begrænset antal pladser.

onsdag den 8. juli 2009

Vildmændene

Vi fortsætter præsentationen af udvalgte deltagere. Denne gang er det nogle af de spillere, som ofte kaster sig hovedkulds ud i skaklige komplikationer med ret underholdende partier til følge. Det er de såkaldte "vildmænd":

Jesper Schultz-Pedersen, Allerød (2247/2230)
Jesper har nærmest gjort det til sit speciale at have giftige gambitvarianter på repertoiret. Han har endda skrevet et par åbningsbøger med titlen "Kan man virkelig det?" f.eks. "Møllerangrebet i Lettisk Gambit" og "e5 mod d4". Se mere her.

Jes Jacob West Knudsen, Helsinge (1962/2014)
Rullede en Lundini i topform i sidste års turnering, og undertegnede var også ved at få stryg i en holdkamp i januar. Jeg endte dog med at vinde, da Jes overspillede en ellers god stilling, men ellers er han en rigtig farlig mand at møde.

Palle Nielsen, Ålsgårde (1743/1881)
Jeg forsøgte at forberede mig til mødet med Palle i sidste runde af holdturneringen. Jeg opgav dog hurtigt dette, for Palle kan finde på at spille sådan ca. ALT. Han lavede nogle ret pæne overraskelser i sidste års turnering, og havde en forventet score på sølle 0,75 for 10 partier! På den baggrund var 4 points ganske godt gået. Palles bror Preben deltager i øvrigt også, så der er lagt op til en familie-duel om bedste placering.

Bo Garner Christensen, Fåborg (2197/2240)
Gjorde det rigtigt godt ved årets DM, og forhåbentlig får Bo en tur eller to op på live-brætterne, for så bliver der virkelig noget at se på i analyserummet.

mandag den 6. juli 2009

De fremadstormende

Som optakt til Politiken Cup vil jeg bruge lidt spalteplads på at præsentere nogle af deltagerne. Det er kan være lokale spillere, andre af mine skakvenner og -bekendte eller andre deltagere, som jeg synes kunne være interessante at holde et vågent øje med.
Som skakdommer får man lejlighed til at følge med i mange partier, og selv om sidelinieanalyser aldrig bliver særligt dybdegående, så er det altid spændende at følge med i andres præstationer. Forhåbentlig bliver der også tid og kræfter til at følge op her i bloggen undervejs.

Lad os starte med et par af de unge fremadstormende spillere, som der skal holdes rigtigt godt øje med.

Martin Percivaldi, Hillerød (1219)
Martin er tilmeldt med 1219 i rating, men er reelt allerede over 1500 i rating med pil opad. Han er netop blevet Danmarksmester for årgang 1999-2000, så der er ingen tvivl om at knægten kan spille skak. Han følges altid ivrigt af sin far, og af og til er hele familien med, når Martin er ude til turneringer.

Eigil Larsen, Nordkalotten (1647)
Eigil har kun spillet skak i klub i et par år, men er allerede over 1600 i rating. Han var endda i omkamp om klubmesterskabet i Nordkalotten mod stærke Richard Lilja. Omkampen endte 1-1 inden Richard afgjorde sagen i tredje parti. Jeg gav Eigil et par pæne ord med på vejen i bloggen efter sidste års præstation i B-gruppen, og jeg glæder mig til at følge hvordan han klarer sig i hovedgruppen denne gang.

Joachim Holm Knudsen, Allerød (1652/1781)
Sammen med Hallgren-brødrene er Joachim nok et af de største talenter, som er kommet ud af det store junior-arbejde i Allerød. Han gjorde det udmærket i sidste års Politiken Cup, men et par ærgerlige nederlag til slut ødelagde lidt af helhedsindtrykket.

fredag den 3. juli 2009

Status

Her med godt to uger til starten på Politiken Cup er det på sin plads at lave en status:

Tilmeldingerne er væltet ind på det seneste. Mange ville gerne lige nå at få 100 kr. rabat på indskuddet, hvis tilmelding og betaling skete senest 30. juni. Der nåede faktisk at komme så mange tilmeldinger at der nu allerede er flere tilmeldte (Pt. 283) end der var deltagere i sidste års turnering. Til gengæld er tilmeldingerne gået i stå efter ovennævnte skæringsdato blev overskredet. Der skal nu nok nå at komme omkring 20-30 deltagere mere, for man kan nå at tilmelde sig helt frem til indskrivningen, som foregår et par timer inden 1. runde.

B-gruppen halter stadig lidt med kun 6 deltagere indtil videre, men mon ikke at der også kommer lidt flere skakspillere, der vil være med der?!

Frederikssund Skakklub bliver i år repræsenteret af hele 5 spillere: Thomas J, Per, Daniel, Finn L og Thomas A. En nærmere præsentation er på vej. Desuden er der en række andre lokale spillere, som jeg synes at man skal holde et vågent øje med. Planen er at de også får et par ord med på vejen her på bloggen.

I et tidligere indlæg omtalte jeg hvorledes det kunne være ret interessant at være blandt dem der ligger i midten af feltet. Man kan både risikere at møde en superstormester og en nybegynder i 1. runde. Per Lund lå en overgang lige på grænsen, men efterhånden som tilmeldingerne er løbet ind, så ligger han nu 6-7 pladser over den seedning, der giver en parring mod den stærkeste spiller i feltet. I stedet ser det ud til at han render ind i en norsk junior, hvilket altid er farligt, da nordmændene ofte er lavere ratet end deres faktiske styrke.
Seedningerne skal dog tages med en anelse forbehold, da spillerne ikke nødvendigvis har tilmeldt sig med et ratingtal, som er korrekt på dagen hvor turneringen går i gang.

Så er de organisatoriske planer ved at være på plads. Vi starter torsdag d. 16. juli kl. 12, hvor der bliver en del knokleri med opstilling af borde osv. Fredagen bliver mere finpudsning af detaljerne, så vi er klar til lørdagen, hvor det går løs. Desuden bliver der arrangeret simultan på Københavns Hovedbanegård, hvor Danmarks stærkeste spiller Peter Heine Nielsen møder 20 lokale juniorer. Dette er en del af et reklamefremstød for DSU's skakserver, og forhåbentlig kan der lokkes en masse interesserede til.

Årets arrangørhold til Politiken Cup er:
Stævneleder:
Lars-Henrik Bech Hansen som netop har overtaget formandsposten i DSU, men da han forstår at uddelegere opgaverne, så formår han altså at håndtere begge poster indtil videre.

Økonomi:
Jan Petersen som desuden er dommer i tidnøden.

Pressechef:
Jan Løfberg er blevet tilknyttet som pressechef. Et nyt initiativ, som sørger for bedst mulig omtale af arrangementet.

Stævnekontor:
Dorte Hansen som er gift med Lars, og er "praktisk gris".

Turneringsledere/dommere:
Anil Surender (Plan 1)
Claus Olsen (Plan 2)
Peter Erik Olsen (Plan 1+2)
Aage Olsen (Plan 3)
Thomas Larsen (Plan 3)

Plan-numrene er et udtryk for hvilken etage man befinder sig på. Jo lavere Plan-nummer, jo lavere etage, og jo stærkere er spillerne. Aage og jeg skal med andre ord tage os af de spillere, som er placeret i den nederste halvdel af turneringen, men der bliver nok byttet lidt rundt mellem dommerne undervejs.
Anil har været dommer i en lang række større turneringer, og han tager sig primært af topbrædderne. Claus og Peter er hhv. afgående og ny holdturneringsleder for KSU.

Parti-indtastning:
Jacob Kaaber
Jacob Carstensen
Jan Mose Nielsen
Michael Agermose Jensen
Steen Petersen
Jacob Aabling-Thomsen
Henrik E. Bruun

Der skal indtastes ca. 150 partier for hver runde, og det er der altså hyret 7 mand til at klare. Det er folk, som selv spiller med i turneringen, og når de er færdige med deres parti, så kaster de sig over indtastningen af de partier, som er spillet færdigt.

Livedækning og web:
Anders Hansen sørger for at de 11 toppartier kan følges live via internettet.
Michael Nielsen er KSU's webmaster, der sikrer at den øvrige netdækning fungerer.

Kommentering:
Per Andreasen må efterhånden være landets mest rutinerede i den diciplin. Altid et godt kendskab til spillerne eventuelt krydret med en lille anekdote. Husk at kigge forbi kommentatorrummet under turneringen, for det er altid interessant.

Børneturnering:
Tom Skovgaard, som får assistance af Claus Olsen og undertegnede ved den lejlighed.

Det hele tegner til et arrangement, der bliver mindst en tak bedre end sidste år. Vi er mange, der allerede glæder os til at komme i gang.