tirsdag den 6. april 2010

DM-afrunding

Som lovet en afrunding af DM-stævnet. Herefter går bloggen lidt i dvale indtil vi nærmer os Politiken Cup, hvor jeg skal være med igen for 3. gang i træk.

I det store hele gik det jo godt. Arrangørteamet fik mange roser fra deltagerne, mens jeg ikke hørte mange beklagelser. Uheldigvis blev et par deltagere indstillet til karantæne pga. udeblivelse. Jeg skal ikke kommentere på dette, men konstatere at det nu er op til turneringskomiteen at afgøre om spillerne rent faktisk får karantæne eller de slipper med en advarsel.

Som dommer havde jeg reelt ikke meget at lave. Det var for det meste et spørgsmål om at få indsamlet og noteret resultater. Desuden skulle vi være klar i tidnøden - specielt ved de partier, hvor tiden for alvor var blevet knap. Så længe der lægges 30 sekunder til pr. træk og spillerne i øvrigt noterer alle træk som de skal, så bliver det sjældent et stort problem med tidnød.

Hillerød-folkene virkede selv ret tilfredse med arrangementet. Man fornemmede trætheden efter at det hele var ryddet op mandag eftermiddag, og jeg anede også en vis utilfredshed over at det sidste parti varede så længe som det gjorde. Det havde været stendødt remis i rigtigt mange træk, og selv da de til sidst sad med springer mod bonde fortsatte de. Man kunne tolke det som stor kampiver, men det virkede nærmere som om at begge ventede på at den anden ville trygle om remis. Da de endelig sluttede fred var oprydningen heldigvis til at overskue, da det kun var de opstillede skakmaterialer samt stævnekontoret der skulle pakkes sammen. Al anden oprydning tog FrederiksborgCenteret sig af. Unægtelig en fordel!

Hvor DM bliver afholdt til næste år er endnu ikke fastlagt. DSU mangler pt. stadig en arrangør. En ting er sikkert: Det bliver ikke i Hillerød igen lige foreløbigt, men det skal de gæve Hillerød-folk heller ikke høre et ondt ord for.
Tillykke til Hillerød Skakklub med de 100 år og med et flot arrangeret DM-stævne!

mandag den 5. april 2010

Sidste parti

Det sidste parti er stadig i gang. Det er uden betydning for præmierne i kandidatklassen, men folk skal selvfølgelig have lov til at spille færdig, selv om der står en større flok turneringsledere og organisatører rundt om partiet klar til at gå i gang med oprydningen.

Det blev Kristian Seegert der vandt kandidatklassen. Det var ellers ret spændende til sidst, men da Dara Akdag ikke fik mere end remis ud af partiet med Andreas Hagen, så var det klart at Øsses korrektion var næstbedst hos de to på 5½. Det var bestemt heller ikke til hans fordel at Jesper Schulz-Pedersen vandt et langt tårnslutspil over Oksana Vovk.

Nu går turen snart hjemad. Forhåbentlig bliver der tid til en afrunding her på bloggen.

Resultater

Øsse vandt, men det gjorde Kristian Seegert også, og det ser ud til at korrektionen falder ud til Kristians fordel.

Valdemar vandt og med 4/7 vandt han over 100 ratingpoints!
Finn L sluttede af med remis og 3½/7 bragte ham over 1700 i rating igen.
Thomas A måtte ned og må nøjes med det ene point han fik i går. Hans rating er uændret.

På stævnekontoret skifter penge hænder i raskt tempo. Alle de glade præmievindere får udbetalt deres præmiepenge. Jeg tror at kassereren har styr på det.

FsS'erne + Øsse

Kort om FsS'erne: Thomas A mangler en springer, men han har da stadig de tunge offcerer på brættet, så måske er der stadig håb. Finn L står stadig rimeligt lige, mens Valdemar møder en anden "vildmand" Bruno Hansen. Det ser i hvert faldt allerede ret interessant ud. Valdemar fortalte mig i øvrigt at indtil i går, så havde han aldrig prøvet at tabe på tid i et parti med lang betænkningstid.

Øsse har en lille fordel, men Kristian Seegert er på vej til at vinde i opvisningsstil. Det ser ud til at Kristian har bedst korrektion, da han har mødt alle de andre i toppen.

Sidste runde

Sidste runde. De første pølseremiser er taget, men Bjørn Laursen har tydeligvis tabt. Nu underholder han i hvert fald hele stævnekontoret om den kæmpebuk han fik lavet, hvilket kostede ham 1. pladsen i Veteranklassen.

Jeg har også måtte skride ind over for en ringende mobiltelefon. Den formastelige måtte dermed notere et nederlag, men han tog det heldigvis pænt.

Der anes en vis træthed over på stævnefesten i går. Bort set fra lidt forvirring om antallet af tilmeldte i forhold til det antal som der rent faktisk var dækket op til, så var det generelt et vellykket arrangement. Top 3 i Landsholdsklassen fik deres velfortjente hyldest, og arrangørerne fik adskillige pæne ord med på vejen.

I dag er det Kandidatklassen, der skal afgøres. Der er 4 spillere på 4½/6. Heriblandt Øsse, som tilsyneladende er kommet godt fra åbningen. Der spores en vis opmisme blandt hans fans på stævnekontoret.

Tillykke Allan

Tillykke herfra til Allan Stig Rasmussen med hans første Danmarksmesterskab i skak. Det var tydeligt at han var meget glad for titlen, mens Sune Berg Hansen var tilsvarende skuffet over ikke at forsvare sit mesterskab. Sune tog det dog pænt, selv om han på et tidspunkt missede chancen for at få opstillet en udækkelig mat.

I den anden ende af turneringen tabte Valdemar desværre på tid. Han var ellers godt i gang med at sætte mat, men glemte lige det med at holde øje med tiden.

Nu skal jeg have lidt søvn inden det går løs igen i morgen. Forhåbentlig bliver der tid til at berette lidt mere fra påskedags begivenheder.

søndag den 4. april 2010

Det sejler i kommentatorrummet

.... eller der er i hvert fald lidt vådt. Der er åbenbart hul i taget. En spand er fremskaffet og kommenteringen kan gå i gang.

Jeg er i øvrigt lige blever belært af IA Lars Johansen om at det hedder "armageddon" , ikke "sudden death" når man spiller et lynparti hvor hvid får et ekstra minut, men sort kan nøjes med remis.

Thomas A vandt endelig. Jeg tror at han fik sat en bondegaffel i slutspillet. Finn L spillede remis, selv om jeg syntes at han stod lidt bedre undervejs. Valdemar står også godt, men alt kan ske endnu.

Møgvejr

Vejret er trist i dag. Det regner, men når nu at man er indendørs, så gør det ikke så meget.

Alle grupper på nær Landsholdsklassen er startet kl. 9 i dag. Så vidt jeg ved er der ingen, der er kommet for sent til trods for det tidlige starttidspunkt. Det hele er meget fredeligt, og stilhed før stormen kl. 12 hvor Landsholdsklassen går i gang. Allan Stig har ½ points forspring, men skal møde sin onde ånd Lars Schandorff med sort. Sune Berg møder Jakob Vang Glud, der er kommet lidt i gang efter en sløj start. Det skal nok blive dramatisk. Skulle Sune hente et halvt point på Allan, så er der mere drama med en hurtigskakomkamp i morgen.

På stævnekontoret følges der ihærdigt med i "Øsse's" (Jens Østergaard's) parti mod Mikkel Strange. Er Øsse på vej mod at vinde kandidatklassen?

lørdag den 3. april 2010

Chok i Landsholdsklassen.

Alle spillere i landsholdklassen hoppede i sædet. Der var åbenbart nogle spillere i lokalet, som var generet af sol i øjnene og arrangørerne valgte at rulle gardinerne lidt ned. Uheldigvis larmer dette en del, og når man sidder i dybe tanker og der er nogen der tænder for motoren som ruller gardinerne ned, så kan man hurtigt få sig et chok. Nå, folk spillede videre og alle er tilbage i deres dybe tanker.

I kommentatorrummet er der fyldt godt op. Jens Kristiansen sidder på forreste række, så der er rigeligt modspil til Per Andreasen i dag. Alle 5 partier i Landsholdsklassen er stadig i gang, og intet ser ud til at være afgjort.

Det var ikke nogen stor FsS-dag i dag. Thomas A tabte, men jeg så ikke hvad der skete. Finn L stod godt efter åbningen, og han fik placeret en stærk springer på e6. Næste gang jeg kiggede forbi havde han godt nok en kvalitet i overskud, men kongen var klædt af til skindet, og begge løbere og begge tårne stod stadig på deres udgangsposition. Kort efter var det game over for Finn. Valdemar stod vist bedst, men han formåede ikke at vride mere end remis ud af slutspillet.

Kan Peter Heine bronzespringeren?

Selvfølgelig kan han det, og det vidste Nikolaj Borge....
Til de uindviede kan jeg oplyse at bronzespringeren er den mest simple af de slutspilsøvelser, som juniorskakspillere bliver undervist i.

Finalen i DM i lynskak. To spillere havde skilt sig ud og naturligvis var Peter Heine den ene. Lidt mere overraskende var det Nikolaj Borge fra Hillerød, der var den anden finalist. Dengang jeg startede min beskedne skakkarriere midt i 90'erne var Nikolaj et af de største danske talenter og en seriøs kandidat til stormestertitlen. Han nåede desværre aldrig så langt, og i stedet ses han nu ret sjældent ved skakbrættet her i landet. Han er siden blevet tilknyttet Hillerøds 1. hold som en forstærkning på 1. brættet.

Det var ret svært at følge med i partierne fra sidelinien. Check evt. DM-siden for partiafskrifter. Det så dog ud til at Peter havde fuld kontrol over det 1. parti med de hvide brikker. 1-0 til favoritten. I det andet parti kom hjemmebanefavoritten tilbage. Det var tydeligt at Peter ikke kunne lide det der foregik. Stolen blev skubbet langt tilbage og han stak hovedet helt ned til brættet for at nærstudere stillingen. Lige meget hjalp det - Nikolaj satte mat med dronning og løber.
Altså måtte finalen afgøres i et sudden death parti. Nikolaj fik 6 minutter og de hvide brikker til at vinde, mens Peter kunne nøjes med remis for at tage titlen. Jeg tror at Nikolaj på et tidspunkt havde godt fat. Til sidst sad han tilbage med kongen og en værdiløs randbonde mod Peters konge og konstaterede tørt: "Du kan nok bronzespringeren". Stor morskab blandt de mange forsamlede skakspillere, men ikke desto mindre kunne Peter dermed holde remis og tage titlen som Danmarksmester i lynskak.

fredag den 2. april 2010

Ikke en vigtig brik.

Dramatisk parti mellem Peter Heine og Jakob Vang Glud. Peter fik solgt damen for et tårn, men på en eller anden mirakuløs måde kæmpede han sig tilbage. Da Glud gav op udtalte Peter lettere ironisk: "Det var godt det ikke var en vigtig brik jeg fik sat i slag".

Halvsent

Det er blevet halvsent (kl. 21.30), men der er stadig gang i skakspillerne på Frederiksborgcenteret. Lynturneringen er nået til 2. runde, hvor de bedste kæmper om at komme i semifinalerne. Peter Heine er lidt overraskende tilmeldt, og han er naturligvis ratingfavorit. Generelt er de fleste af spillerne i Landsholdsklassen til stede og flere af dem deltager i lynturneringen. Rygtet siger at Lars Schandorff var gået i byen i går, og for at få lov til at forlade selskabet, så måtte han love at tilmelde sig lynturneringen. Han har vist også maksimumpoints indtil videre.

Pyha

Pyha, 4 timers HB-møde er overstået. Den slags har aldrig været min stærke side, men så er hovedkredsen da repræsenteret.

I Landsholdsklassen vandt Sune Berg ret hurtigt. Til gengæld måtte Aagaard ned. Allan Stig forsvarede føringen ved at vinde et langt parti.

Finn L vandt, mens Valdemar spillede remis. Begge har nu 2½/4. Thomas A blev tilsyneladende snydt i slutspillet og er uden points indtil videre.

Nu er der mad, så jeg må hurtigt videre. :-)

Den lange fredag

Langfredag er der traditionelt masser af action ved DM. Landsholdsklassen går ind i sin afgørende fase og i de andre klasser er folk ved at være spillet varme.

Dagen i dag byder desuden på Hovedbestyrelsesmøde i Dansk Skak Union. Jeg repræsenterer 8. HK ved mødet, så det bliver ikke til så meget turneringsledelse i dag.

I aften er der DM i lynskak, og der er flere, som er mødt frem kun for at deltage der. Jeg har allerede hilst på flere folk fra Politiken Cup-crew'et: Jakob Aabling, Jacob Kaaber og Jan Mose har jeg lige hilst på.

Kort inden rundestart træder Sune Berg Hansen ind på stævnekontoret. Han lyder ikke for optimistisk mht. at genvinde DM-titlen, og regner med at han skal vinde de 3 sidste partier og så håbe på at det er nok til en omkamp.

Frederikssunderne har spillet i næsten 2 timer nu, og det ser ok ud. Finn og Thomas A har fornuftige stillinger, mens Valdemar er på vej i slutspil med en ekstra løber for 3 bønder. Jeg tror at han står bedst, men nu er slutspil ikke ligefrem Valdemars bedste disciplin.

torsdag den 1. april 2010

Næsten færdig for i dag

Så er der kun et par partier tilbage i kandidatklassen. Allan Stig vandt i tidnøden mens Sune måtte nøjes med remis. Måske var det endda Mikkel Antonsen, der var den der "måtte nøjes" med en halv i det parti. Jens Østergaard endte med at tage gevinsten i Hillerød-opgøret mod Ib Hother.

Nu er de gode Hillerød-folk så i gang med at lægge resultater ind på hjemmesiden. Det foregår under stor ståhej og snak på stævnekontoret, men de har vist styr på det.

Hørt i kommentatorrummet

Per Andreasen fik lige skudt hul i en variant i kommentatorrummet: "Det er bedst når der ikke er så mange stærke spillere til stede. Så går alle mine varianter glat igennem".

I øvrigt hjalp jakkesættet ikke for Glud, der tabte igen. Et forfærdeligt parti ifølge Per A. Allan Stig står godt mod Steffen P, mens Sune Berg ikke for alvor har fat. Måske kan Allan slå det afgørende hul ned til Sune. Allan mangler dog at møde Lars Schandorff, som har vundet de sidste par møder meget overbevisende.

På stævnekontoret følger Hillerød-folkene med i partiet mellem deres klubkammerater Jens Østergaard og Ib Hother Andersen, der kan følge på et af livebrædderne. Vurderingerne svinger meget. Først dømmes Ib som "helt væk", inden der foreslås et stærkt hiv, og så er Ib med igen ifølge Hillerød-folkene. Jeg tror nu nok at Jens stadig har fat i den lange ende.

En kort update

En kort update: Finn L spillede remis. Der var ikke ret meget i stillingen ifølge Finn. Valdemar står lidt presset, men ikke noget afgørende endnu. Thomas A har to lette for et tårn. Desværre har han lige tilladt at modstanderens ene tårn er trængt ind i stillingen. Jeg tror at han taber nu.

Opdatering kl. 15.25: Thomas A tabte som ventet. Ærgerligt, for han havde chancen for bedre. Til gengæld vandt Valdemar i opvisningsstil. Han gav en officer for et par bønder, og angrebet var så overvældende at han til sidst indkasserede materiale og satte mat efterfølgende. Der var lidt diskussion om en bondeforvandling, hvor Valdemar glemte at sætte dronningen ind inden han trykkede på uret, men det kan max. koste en tidsstraf for ulovligt træk og det ville ikke have betydet noget på det tidspunkt af partiet.

Nu samler interessen sig for alvor om Landsholdsklassen. Det virker som om at i dag vil alle kæmpe. Der bliver gået til sagerne, måske fordi 3 af GM'erne har hvid og den sidste har sort mod Mads Andersen, der ellers har været en hård nød at knække.

Alle grupper i gang

Så er alle grupper i gang. Thomas A sidder på sidste bord i G5 og han er hurtigt kommet en officer foran. Til gengæld har modstanderen fået en ubehagelig dronningskak ind på h5. Jeg tror at Thomas fandt det rigtige svar Kd8, men helt rart ser det ikke ud. Det ser mere lige ud i Valdemars parti, mens Finn L's parti har jeg ikke fået luret på endnu.

Skakfolket samles virkelig i Hillerød. Mange kommer bare forbi for at ugle lidt. De to gamle bon-kammerater Eric Brøndum og Jørgen Hvenekilde dukker op. Også Roskildes Flemming Karlsen spadserer rundt. Han dukker op til mange af de store turneringer, men jeg tror ikke at han spiller ret meget selv. Netop som jeg skriver disse linier kommer han ind i stævnekontoret og fortæller historier fra gamle dage.

Kl. 13 sættes Landshold- og Kandidatklassen i gang. Unge Jakob Vang Glud har de seneste dage stillet op i t-shirt med teksten "street cred" på maven. I dag er han ulasteligt klædt i jakkesæt inkl. slips. Mon den nye stil kan vende krigslykken for ham. Indtil videre er det ikke gået for godt, og han deler jumbopladsen med Thorbjørn Bromann.