søndag den 2. august 2015

Succes - men hvorfor?

429 deltagere. En deltagerfremgang på 38%! Hvor i alverden kom alle de skakspillere dog fra? Siden 2008, hvor jeg var med for første gang, har deltagerantallet ligget stabilt på ca. 300-310. Jeg tror at det er den største open i Nordeuropa. De store opens i Sydeuropa bliver svære at slå. F.eks. har Capelle-La-Grande i Frankrig ca. 550 deltagere i samme gruppe!

Arrangørerne bag Politiken Cup har altid haft ambitioner om at gøre turneringen endnu større. Forventningen var dog at det ville ske gradvist i stedet for et stort hop som i år. Men hvad ligger så bag den pludselige fremgang?

Det er svært ikke at lyde forfærdeligt selvfed, når man skal beskrive hvorfor det går godt. Jeg håber derfor, at dette indlæg bliver taget som en kilde til inspiration frem for et ønske om at fremhæve vores egen turnering. Hvad der virker for os, virker ikke nødvendigvis andre steder, men når nu det går godt, så må der også være noget, som andre kan bruge.

Nogle årsager:
  • En velsmurt organisation: Holdet bag Politiken Cup er efterhånden ret rutinerede i at organisere en stor international turnering. Der er mange af opgaverne der nærmest kører på rygraden, så der ikke skal bruges tid og energi på at (gen)opfinde alting hvert år. Samtidigt formår vi hvert år sluse nye folk ind, så der også sker lidt udskiftning af og til.
  • Kvalitet: Det er vigtigt for os at alle deltagere får en god oplevelse. Vi har ikke indflydelse på hvordan de rykker skakbrikkerne, men vi kan sørge for at de sidder ordentligt, at de får god resultatservice og anden information, at vi er der til at hjælpe og svare på spørgsmål, at der er kælet for detaljen, osv.
  • Spillestedet: Konventum er et fantastisk spillested i dejlige omgivelser. Specielt for dem, der kommer langvejs fra, så må det være helt perfekt. For dem, der bor i København er det en lidt besværlig tur at pendle frem og tilbage i 9 dage, men der findes ingen reelle alternativer beliggende mere centralt, og vi er virkelig glade for at være her.
  • Sidearrangementer: Det er ikke bare en turnering, men en skakfestival, så deltagerne får mere for deres indskud end bare deltagelse i en stor open. 
  • Dommerlinjen: Som nævnt gælder det om at give alle en god oplevelse, så dommerne render ikke rundt med en løftet pegefinger og deler advarsler ud til alle, der bare træder en anelse ved siden af. Det betyder ikke at man kan slippe afsted med hvad som helst, men vi vil hellere guide et vildfarent får tilbage i flokken, end vi vil give det en kugle for panden.
  • At vi lærer af de fejl, der bliver begået: Ja, vi begår fejl af og til, men der bliver fulgt op på dem, og vi gør vores yderste for ikke at gentage dem.
  • "The word of mouth": At Politiken Cup er blevet et godt brand, er der næppe nogen tvivl om. Vi har over 100 nordmænd med i år, og det er tydeligt at mange af de nye norske deltagere kommer fordi de har hørt godt om turneringen fra deres landsmænd. I øvrigt er Politiken Cup formentlig den næststørste turnering i verden, hvad angår norske deltagere - kun overgået af de norske mesterskaber. Vi er også ved at have godt fat i svenskerne og tyskerne, og nu begynder der også at komme større grupper fra Schweiz, England, Holland, Italien, Belgien, m.fl. Østeuropa har vi ikke rigtigt fat i, men det skyldes nok primært prisniveauet i Danmark.
Det var mine bud på nogle årsager til, hvorfor det vælter ind med deltagere. Man er velkommen til at kommentere eller tilføje yderligere.

Ingen kommentarer: