tirsdag den 3. august 2010

Svidler i hopla

Svidler vs. Heine. Opvisningsmatchen i anledning af Bent Larsens 75 års fødselsdag. Mandag aften spilledes de første 3 hurtigskakpartier.

Ca. 50 tilskuere følger slagets gang. Selv om spillerne sidder lige foran dem, så er det nemmere at se partiet på storskærmen, der opdateres i samme sekund som et træk bliver udført. På en af de bagerste rækker sidder Allan Stig Rasmussen med en minicomputer, hvor han har et skakprogram kørende til analyse af partiet. På forreste række spotter jeg Frederiksbergs Dan Andersen, som åbenbart er kommet forbi LO-skolen for at følge matchen.
Der er ved at være godt varmt i konferencesalen. Stormestrene Landa, Postny og Rohdstein står i døråbningen og hvisker til hinanden. Mon ikke de diskuterer partiet? Per Andreasen har sat sig i den ene side og noterer flittigt. Han skal være en slags ordstyrer for den efterfølgende analyse.

Pludselig bliver det for alvor interessant. Heine tillader en afdækkerskak, hvor han giver dronningen for tårn og løber. Flere folk samles om Allan Stigs computer for at se hvordan den bedømmer stillingen. Svidler tænker længe inden han spiller afdækkeren Sf3+. Herefter går det hurtigt ned af bakke for Heine, der til sidst må give op, da han taber sin løber. Publikum klapper og Svidler fører 2½-½.

Efter lidt tekniske vanskeligheder lykkedes det at få de 3 partier på storskærmen, og efteranalysen kan begynde. I starten taler de to stormestre begge en del, men efterhånden overtager Svidler showet mere og mere, mens Peter Heine kun sporadisk kommer til orde. Svidler underholder publikum, og fyrer jokes af til stor morskab for tilhørerne. Per Andreasen forsøger sig med nogle forslag til varianter, men de bider ikke rigtigt på Svidler, der som ventet har set det meste. Efter en god halv times analyseshow takker spillerne af og publikum klapper igen. Jeg tror at de har været ganske godt underholdt, og der er forhåbentlig mere i vente de næste tre dage, hvor matchen fortsætter.

Ingen kommentarer: