lørdag den 27. juli 2013

Arrangørerne

Hele Politiken Cup kunne ikke eksistere uden alle de energiske mennesker som vælger at bruge 1½ uge af deres sommerferie på at arrangere turneringen. Og for flere af os ryger der også rigtigt mange timer på forberedelse og efterbearbejdning. For mig personligt er det vel et sted mellem 100 og 200 timer, der bliver brugt før og efter turneringen.

Her kommer en præsentation af de mange involverede i arrangementet:

Stævneledelse: Lars-Henrik Bech Hansen – Jeg har ikke helt styr på hvor mange år Lars har arrangeret Politiken Cup, men han startede vist engang i midten af 90'erne. Samtidigt har Lars en helt stribe andre tillidsposter, men Politiken Cup er hans hjertebarn, og der bliver lagt rigtigt meget energi i det fra hans side til trods for at han også bestrider posten som formand for Dansk Skak Union.
Rigtigt meget af Lars' arbejde foregår før turneringen, hvor der skal træffes aftaler med spillere, sponsorer, spillested osv. Til gengæld har han forstået at uddelegere meget af arbejdet under turneringen, hvor det er alle os andre, der bliver sat i arbejde.

Stævneledelse: Sigfred Haubro – Myreflittig altmuligmand. Sidder aldrig stille ret længe ad gangen, måske lige bort set fra når han selv spiller skak. Er der en opgave der skal klares, så går Sigfred altid forrest, og så er han god til at få sat andre i arbejde. Så er han også god at have med i en turnering, for ham kan man hive ind og ud af turneringen, så der altid er et lige antal deltagere.
Sigfred er blevet arbejdsramt i år, så vi ser ham nok ikke lige så meget som tidligere år.

Stævnekontor: Dorte Hansen (Lars-Henriks kone) – Uden opbakning på hjemmefronten kunne Lars umuligt lægge alle de kræfter i det skakorganisatoriske arbejde, som han rent faktisk gør. Og så har vi ved både Politiken Cup og DM-stævnerne stor glæde af Dortes arbejde med at passe stævnekontoret. Dorte sidder også på pengekassen, så hende skal man holde sig gode venner med. ;-)


Pressechef: Thomas Vestergaard – Nyhedsredaktør og presseansvarlig for Dansk Skak Union. Man kan til tider blive imponeret når man læser de nyheder og pressemeddelelser, som Thomas udkommer med, for selv om DSU bliver ved med at tabe medlemmer, så formår Thomas altid at anslå en positiv og fremadrettet tone.

Kommentator: Per Andreasen - Uden sammenligning Danmarks mest rutinerede (og bedste!) skakkommentator. Selv om der let kunne findes stærkere danske skakspillere til kommenteringen, så har Per altid noget fornuftigt og relevant at sige om partierne. Per har oplevet lidt af hvert i det danske og internationale skakliv, så ofte krydres kommentarerne med små anekdoter og visdomsord. Per er 1. bræt for Nørresundbys ”rollatorhold”, der netop er rykket op i Skakligaen.
Jeg skal også huske at anbefale Pers bog ”Broen i Mitrovica”, som jeg selv har læst med stor fornøjelse. Se mere her: http://www.youtube.com/watch?v=3oEy0Q_nOUc

Livemaster: Anders Hansen – Politiken Cups svenske islæt. Der opstår af og til lidt sprogforvirring, når der kommunikeres på en blanding af dansk og svensk, men vi er da blevet bedre til det med årene. Anders er uden tvivl den mest kompetente livemaster vi kan opdrive. For nogle år siden ankom han altid med sin gamle stationære PC ved navn ”Bettan”. Den virkede nemlig hver gang! Nu er computeren dog udskiftet med en mere moderne laptop, men Anders har vi svært ved at undvære.

Webmaster: Michael Nielsen – En meget essentiel del af Politiken Cup er en uhyre velfungerende hjemmeside, og det er ikke mindst Michaels fortjeneste. Michael er desuden manden bag cheta.dk. Det er kort fortalt et program man kan hente til sin mobiltelefon, og så kan man følge livetransmitterede skakturneringer direkte på mobilen. Smart!
Samtidigt er han også leveringsdygtig i mange andre IT-løsninger, og lige ny er han ved at udvikle DSU's nye kartotekssystem, som så småt er ved at blive taget i brug.

Børne Cup: Poul Munk tager sig af børneturneringen lørdag morgen. Poul har været aktiv i Københavns Skak Union igennem nogle år, og som KSU's juniorleder er det hans opgave at sørge for børneturneringen.





Så er vi nået til de folk som går rundt med myndig mine og holder øje med at alt går som det skal. Vi har i alt 7 dommere, hvoraf de 4 har titlen International Arbiter (IA) mens de sidste 3 er godt på vej på at blive det. De har pt. titlen FIDE Arbiter (FA)

Skakdommer: FA Peter Olsen – Peter er en stærk skakspiller, og han har spillet i kandidatklassen flere gange i de seneste år. Peter har taget sig af topbrætterne i Politiken Cup i de seneste år, og var hoveddommer i Landsholdsklassen ved DM i år. Peter varetager primært Plan 1 - dvs. Konferencesalen og Øresundssalen – hvor alle de bedst placerede spiller.


Skakdommer: IA Poul Jacobsen - Medlem af DSU's forretningsudvalg, men Poul gør sig lige så meget bemærket som turneringsarrangør – ikke mindst på Fyn, men også ved Politiken Cup og andre større skakbegivenheder. Han opnåede IA titlen sidste år efter at han på det seneste har været dommer i en række af de store danske turneringer.
Poul har sit faste udgangspunkt på Plan 2, som huser midterfeltet i Politiken Cup.

Skakdommer: FA Aage Olsen – har lige som undertegnede været fast medlem af Politiken Cup staben siden 2008. Aage er ikke sådan lige at blæse omkuld, og måske netop derfor blev han en del af DSU's forretningsudvalg, da man pludselig havde en ledig post. Ud over mange år i det skakorganisatoriske arbejde, så er Aage også en rutineret skakarrangør, og har bl.a. været involveret i Chess House i Århus.

Skakdommer: FA Hans Milter Petersen – Hans har kun været med i Politiken cup regi i et par år, men han har gjort det godt og har samtidigt leveret et væsentligt bidrag til det fynske skakliv. Efter at Poul Jacobsen blev valgt ind i DSU's forretningsudvalg, så overtog Hans posten som formand for Fyns Skak Union.
Hans og Aage danner makkerpar oppe på Plan 3, hvor hele den nederste halvdel af feltet spiller.

Skakdommer: IA René Baarup-Christensen – Ny i Politiken Cup sammenhæng... i hvert fald i den tid jeg har været med, med René har før været på arrangørholdet, og har også erfaring som dommer i flere internationale turneringer.
René kommer primært til veksle lidt mellem Plan 1 og 2.




Skakdommer: IA Lars-Henrik Bech Hansen – Ja, Lars er også dommer, men først og fremmest som substitut for de øvrige. Kompetencerne er der nu ikke noget i vejen med, og han er en af vores mest aktive internationale dommere i udlandet.

Skakdommer: IA Thomas Larsen – nærmere præsentation er overflødig. ;-) Både Lars og jeg vil supplere og afløse de øvrige dommere efter behov. Specielt omkring spisetiderne sørger dommerne for at gå til spisning på skift, så der ikke pludselig mangler dommere, hvis der skulle opstå en situation, hvor der er behov for os.


Som altid har vi en flok partiindtastere, som sørger for at alle rundens partier kan gennemspilles på hjemmesiden få timer efter at runden er slut. Der er ikke mange andre turneringer, som kan levere den service. Desuden er partiindtasterne en vigtig del af opstilling og oprydning.

Partiindtaster: FM Jacob Carstensen – Jacob opnåede en IM-norm ved Politiken Cup sidste år, så nu mangler han kun en enkelt norm i at blive udnævnt til IM. Han har endda klaret ratingkravet på 2400. Formkurven har været lidt nedadgående på det seneste, men mon ikke at han kommer topforberedt til årets turnering, så titlen kommer i hus.


Partiindtaster: Martin Haubro – Søn af Sigfred og hastigt på vej op ad ratinglisten. Han scorede endda en meget overraskende IM-norm i dette års Copenhagen Chess Challenge. Martin har efterhånden overhalet sin far, og det bliver interessant at se hvor langt han kan nå.



Partiindtaster: Alexander Rosenkilde – Han har været med som partiindtaster en enkelt gang før, men ellers kender jeg ikke så meget til Alexander. Han har de seneste par år ligget stabilt omkring de 2260 i ELO-rating, men måske rækker talentet til et hop op af styrkelisten?!



Partiindtaster: Jan Mose Nielsen – Endnu en af de rutinerede indtastere. Ud over at være en stærk skakspiller, så er Jan aktiv i Taastrup Skakforening som formand og turneringsarrangør.




Partiindtaster: Michael Agermose Jensen – Tasteholdets fynske islæt – Michael er lavest ratet af indtasterne, men ikke desto mindre en meget giftig herre. Det fik juniortalentet Rasmus Svane at mærke for et par år siden, da han fik en regulær endefuld i kongegambit.



Det var hele flokken. Som det fremgår er det en større organisation der skal til for at arrangere en turnering af denne størrelse.

Ingen kommentarer: