onsdag den 31. juli 2013

Vejen til IA titlen (2) – ”Uddannet turneringsleder”

Jeg husker ikke helt præcis hvordan vi kom på idéen, men den blev i hvert fald født i foråret 1998. I Frederikssund Skakklub var Per Lund den eneste, som aktivt brugte sin dommerlicens i klubregi. Ganske vist begrænsede opgaverne sig til de interne klubturneringer samt vores årlige hurtigskakturnering Viking Cup, men ikke desto mindre var det ret sårbart kun at have en enkelt uddannet dommer. Henrik Mikkelsen og jeg blev så på et tidspunkt enige om at vi skulle tage DSU's turneringslederkursus. Det kunne egentlig være meget nyttigt at lære reglerne, og klubben dækkede kursusafgiften, så vi tilmeldte os kurset.

Kurset var et brevkursus og bestod af 8 lektioner samt en afsluttende prøve. Henrik Knudsen stod for uddannelsen, og d. 19. juli 1998 sendte han den første kursuslektion. Den indeholdt nogle opgaver som skulle besvares, hvorefter næste lektion så blev tilsendt. Man kunne således selv bestemme tempoet alt efter tid og energi. I februar 1999 kom så den afsluttende prøve, men på det tidspunkt havde jeg travlt med eksamensprojektet på ingeniørstudiet, så svaret blev først indsendt i juli måned. Jeg erindrer ikke om Henrik Mikkelsen var lige så lang tid om at blive færdig med den teoretiske del af uddannelsen, men vi bestod i hvert fald begge med glans.

Ud over at bestå den teoretiske del, så bestod uddannelsen også af en praktisk del, hvor man skulle være turneringslederassistent i en koordineret turnering. Vi havde nogle gode skakvenner i Birkerød og fik således lov til at assistere ved Birkerød Weekend EMT IX i marts 1999. Turneringsleder var Mads Bech Andersen, der dermed også fik lov til at underskrive vores turneringslederlicens. Jeg tror desværre at mit licensbevis er bortkommet, men beviserne bruges heller ikke mere. Nu bliver dommerne blot registreret i DSU's medlemskartotek.

Under turneringen testede Mads Bech Andersen vores paratviden indenfor reglementet, men det lykkedes åbenbart ikke at finde nogen huller, og heller ikke selve dommergerningen gav anledning til anmærkninger. Turneringen havde deltagelse af (den desværre nu afdøde) Per Auchenberg, og han var berygtet for at komme i rablende tidnød, men vi slap for at skulle håndtere episoder i den forbindelse.
Efter en weekend i gode skakvenners samvær var den praktiske del således også vel overstået. Turneringslederbeviset kom i hus, men der gik lidt tid inden vi fik brug for det igen som dommere i koordinerede turneringer.

I dag er turneringslederkurset blevet omdøbt til dommerkursus, og der er skåret ned på antallet af lektioner. Undervisningen foregår pr. e-mail, så det er blevet lettere og mindre tidskrævende at gennemføre kurset. Jeg kan kun opfordre til at tage kurset – Dansk Skak Union kan sagtens bruge flere skakdommere, og om ikke andet er det altid nyttigt at kende reglerne.

Ingen kommentarer: