lørdag den 9. august 2014

En spændende match og fint besøg

Så er vi i bussen på vej hjem til Malangen Brygger efter 6. runde er afsluttet og aftensmaden er fortæret. I gruppen af danske dommere har der været en anelse frustration over det lave niveau i de matcher vi dømmer. Kun Peter Olsen og Martin Noer dømmer rigtigt stærke spillere. Nu er vores opgave jo ikke at bedømme kvaliteten af de matcher vi er dommere for, men det er unægtelig noget mere interessant at følge partier, hvor begge parter spiller godt. Desuden er det en kendt sag, at jo lavere ratede spillerne er – jo flere ulovlige træk laver de, og jo flere gange noterer de forkert. Det giver flere situationer, som dommerne skal hitte rede i, og det er ikke altid lige nemt med de sprogbarrierer, der ofte er.

I dag havde jeg dog en supergod match: Egypten mod Østrig i kvinderækken (billedet). Det blev til 4 spændende partier og rigtig god skak. Det var en fornøjelse at følge med i, når man sammenligner med nogle af de øvrige matcher, hvor der laves en del fejl, og der spilles videre i håbløse stillinger. Nabodommeren var i øvrigt også meget interesseret fordi han selv er fra Østrig, og han ville naturligt nok gerne følge sine landsmænd.

Østrigs stærke 1. bræt vandt, men Egypten udlignede på 4. brættet kort efter. Det sidstnævnte parti fik jeg fulgt meget med i, fordi 4. brættet altid er tættest på dommerens stol.
Egyptens holdkaptajn havde en kort ordveksling med Østrigs ditto. Han havde åbenbart tilbudt at de tog remiser i de to sidste partier, så matchen endte 2-2. Det blev dog høfligt afslået, for Østrig var ratingfavoritter og stod i hvert fald godt på 2. brættet. 3. brættet fik dog lov til at tilbyde remis, som blev modtaget.

Stillingen var således 1½-1½, da tidnøden ved træk 40 var overstået. Østrigeren på bræt 2 var så småt ved at have en gevinststilling. En 2½-1½ sejr til Østrig ville bringe dem op i nærheden af de pladser, som deres styrke berettigede til. Omvendt ville 2-2 være en halv sejr for Egypten. Der var intet, der tydede på at de kunne vinde partiet og kampen, men en heldig remis kunne de stadig håbe på.

Ud over holdkaptajnerne blev kampen også fulgt af Egyptens delegerede til de kommende valg i FIDE. Han skal altså stemme på vegne af sit land om nogle få dage. Pludselig kom selveste ex-verdensmester og FIDE-præsidentkandidat Gary Kasparov hen og hilste hjerteligt på den egyptiske delegerede. Noget kunne tyde på, at han har lovet at stemme på Kasparov. De småsludrede lidt, men den store skakmester fattede tydeligvis mere og mere interesse for det sidste parti. Han stod og kiggede intenst på brættet. Så kom hiv'et fra den egyptiske pige: g3! Kasparov knyttede næven vendte sig mod mig og lyste op i et smil. Partiet var vendt på hovedet og det blev anerkendt. Jeg forsøgte at bevare den rolige dommermine. Man skal jo nødigt komme til at virke partisk, så jeg nøjedes med at nikke og trække en anelse på smilebåndet, som om at jeg naturligvis selv havde set pointen med trækket. Det havde jeg nu ikke helt, men i den situation gælder det bare om at spille med. ;-)

Præsidentkandidaten sagde pænt farvel til sin egyptiske ven, og 2. brættet førte gevinststillingen sikkert til sejr. En fornem 2½-1½ matchsejr til Egypten. Den østrigske holdkaptajn ærgrede sig, så jeg ønskede dem held og lykke i resten af turneringen. Det mente han, at de ville få hårdt brug for. :-)

Ingen kommentarer: